Szarajevó (máj 22-24)

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Belgrád, irány Szarajevó!

Május 22-én hajnalban útra keltünk Szarajevóba, a Miljacka folyó által szegélyezett városba. Még aznap felvettük a kapcsolatot a svájci Caritas-szal és egy megbeszélésen vettünk részt, amelyen jelen volt a Caritas igazgatója, menekültügyi koordinátora és egy fiatal önkéntes, aki Németországból érkezett és egy évig segíti munkájukat.

Másnap délelőtt ismét találkoztunk a segélyszervezet munkatársaival és ellátogattunk a kizárólag – szülő nélkül érkező – menekült gyermekeket befogadó ún. „safe house”-ba, mely egyedülálló intézménynek számít. Ez a létesítmény 20 gyermek akár hosszabb távú befogadására van kialakítva Látogatásunkkor hét gyermeknek adott otthont és éppen aznap délutánra vártak további hét kiskorút. Velük az ottani „legal guardianok”(magyarul: törvényes gyámok) foglalkoznak, és a legális papírjaik kiállítása után oktatást is nyújtanak számukra.

Látogatásunk során lenyűgözött minket a segélyszervezet elkötelezettsége és a gyerekek számára biztosított gondoskodás. A „safe house” szemmel láthatóan valódi menedék, ahol a gyerekek biztonságban érezhetik magukat, továbbá lehetőséget kapnak a traumák feldolgozására (többek között pszichológus segítségével) és az életkoruknak megfelelő oktatásra is. Az ott dolgozó önkéntesek és munkatársak rendkívüli türelemmel és szeretettel viszonyulnak a gyerekekhez, ami igazán megható és inspiráló volt számunkra.

Ezt követően a segélyszervezet munkatársaival Usivak-ba mentünk, amely Szarajevó külvárosi részén, csodálatos környezetben található.

Az itt található menekülttàbor akár 1000 fő befogadását is lehetővé teszi. A tábor community kitchen-t, egy barber shopot, és egy egészségügyi bázist is tartalmaz amiben heti kétszer szakpszichológus nyújt mentàlhigiénés foglalkozàst az arra rászorulóknak.

A fiataloknak benti játszószobát (player roomot) illetve kinti sportolásra alkalmas teret alakítottak ki. Jó volt làtni, ahogy a fiatalok együtt röplabdàztak.

A legtöbb önkéntes egy évre érkezik ide Európa különböző pontjairól. Tapasztalataink szerint legtöbben Olaszorszàgból érkeznek.

Ez nagyban megsegíti a tábor mindennapjait, azonban helyi önkéntesek bevonàsàval még gördülékenyebb lenne a munka a menekülttàborban, hiszen a menekültek integràciójàt a helybeliek még hatékonyabban tudnàk segíteni.

A táborban több menekültszervezet is tevékenykedik, köztük az IOM is. Ezek a szervezetek néhány fővel, különböző menekültügyi kérdésekre specializáódva igyekszenek megkönnyíteni a menekültek életét és segíteni nekik az integràlódásban, továbbhaladásban.

Reméljük hamarosan visszalátogathatunk és még megannyi tapasztalattal gazdagodhatunk.

További bejegyzések

Szarajevó (máj 22-24)

Belgrád, irány Szarajevó! Május 22-én hajnalban útra keltünk Szarajevóba, a Miljacka folyó által szegélyezett városba. Még aznap felvettük a kapcsolatot a svájci Caritas-szal és egy

Belgrád (Május 13-15.)

Előző posztunkban beszámoltunk nektek szabadkai látogatásunkról és az ottani élményeinkről. Ez azonban csak a kezdet volt, hiszen nem sokkal később Belgrád lett az úti célunk.

hu_HUMagyar